Scurt Istoric

Încă din anii anteriori s-a constatat absența în peisajul clujean și mediu-transilvănean a unei structuri de tip muzeologic și istoric care să adreseze tematica evoluției manifestărilor, grupărilor și trupelor militare de-a lungul timpului pentru regiunea Transilvaniei.

Având în vedere că în anul 2021 s-au împlinit 105 ani de la înființarea Armatei 4 (de Nord) în timpul Primului Război Mondial, ale cărei tradiți au fost preluate de către Divizia 4 Infanterie „Gemina”, a fost considerată oportună înființarea unei filiale a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” în orașul Cluj-Napoca. Această inițiativă și-a găsit firesc concretizarea în data de 12 august 2021, prin inaugurarea Muzeul Militar „Mareșal Constantin Prezan”, filiala „Transilvania” a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, rezolvând astfel acele „neajunsuri” istorice și îmbogățind centrul orașului Cluj-Napoca cu un nou punct muzeistic apărut pe harta orașului și a regiunii.

Noua filială descrie evoluția regiunii punând în balanță fenomenul militar și societatea transilvăneană prezintând bogata istorie antică, medievală, modernă și contemporană, inclusiv acțiunile Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din teatrele de operațiuni.

Filiala a fost înființată prin Dispoziția Statului Major al Apărării nr. G/S-171 din 10.02.2021 și are sediul în garnizoana Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 1-3, Cluj-Napoca.