Colecţia de armament alb şi de foc constituie, din punct de vedere al vechimii, una dintre primele colecţii ale Muzeului Militar Naţional. Începuturile sale se datorează unui ordin al domnitorului Alexandru Ioan I (Cuza), din anul 1865 prin care se prevedea păstrarea la Arsenalul Armatei a pieselor ieşite din dotare şi care puteau prezenta interes pentru trecutul oştirii. De-a lungul timpului colecţia s-a dezvoltat prin preluarea acelora, cât şi prin armamentul capturat de armata română în timpul campaniilor la care a participat. O altă sursă de îmbogăţire a colecţiei, care astăzi numără cca. 11 650 repere, o constituie schimburile cu instituţii similare şi cu persoane particulare, precum şi donaţiile unor persoane fizice din ţară şi străinătate.
Colecţia cuprinde armament regulamentar, de vânătoare, civil, armament sportiv, muniţie şi accesorii de armament. Tot aici sunt incluse şi piesele şi elemente de protecţie individuală, care se constituie la rândul lor într-o adevărată colecţie cu peste 800 de repere. Din punct de vedere tipologic, cele peste 11 600 piese reprezintă armament de factură occidentală și orientală, cu o subdiviziune bine reprezentată de exemplare balcanice, precum şi un număr destul de însemnat de arme africane. Din punct de vedere temporal, piesele colecţiei acoperă un interval apreciabil, cca. 700 de ani, începând cu sfârşitul secolului al XIII-lea şi încheindu-se cu armament produs la sfârşitul anilor 1990.
Expoziţia de bază a Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I prezintă un număr de circa 1000 de piese care ilustrează dotarea armatei române de-a lungul timpului, alături de acestea aflându-şi locul şi arme albe şi de foc care au aparţinut unor personalităţi ale istoriei naţionale.
Pentru a răspunde interesului unui larg segment de public, privitor la armamentul folosit şi în alte ţări, muzeul are organizată şi o expoziţie permanentă de armament (structurată pe două secţiuni Armament medieval şi Armament modern, care valorifică astfel, peste 900 de arme şi accesorii ale acestora. Prin cele două expoziţii menţionate mai sus, colecţia de armament introduce în circuitul public peste 17% din inventarul său, procentaj superior mediei generale de etalare a patrimoniului Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I).