Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, instituție de cultură, istorie națională și militară, are onoarea de a vă invita la o Noapte la Muzeul Militar Național în cadrul programului Noaptea Muzeelor de anul acesta, sâmbătă, 18 mai. Muzeul va fi deschis în intervalul 12:00 – 24:00, iar intrarea va fi gratuită.

 

La sediul central, iubitorii de cultură în nocturnă sunt așteptați să viziteze expoziția permanentă cu tematică istorică și trei expoziții temporare: „100 de ani – 100 de obiecte”, „România – NATO. 20 de ani” și Exponatul lunii Mai „Pistolul care a salvat o viață”. Special pentru acest eveniment beneficiem de colaborarea Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale, publicul putând audia o serie de concerte de muzică de fanfară, marșuri militare îndrăgite și muzică de promenadă, ce ne vor purta în atmosfera veacurilor trecute.

 

Alături de noi se vor afla prietenii noștri din cadrul asociațiilor de reconstituire istorico-militară, care, an de an, revin pentru a face demonstrații și prezentări legate de istoria purtătorilor de arme de pe aceste meleaguri, de-a lungul epocilor istorice. Evoluțiile membrilor asociațiilor vor începe la orele 16.00 și se vor desfășura până spre finele programului.

 

Trei dintre Filialele instituției noastre vor avea porțile deschise pentru o Noapte la Muzeul Militar Național: Filialele Cluj-Napoca, Constanța și Iași, în intervalul orar 14.00 – 24.00.

 

La Filiala Cluj, la orele 18.00, va avea loc un concert al fanfarei Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, care vă va încânta cu ariile cunoscute melomanilor și nu numai.

La Filiala Constanța, între orele 15.00 și 16.30, grupul de copii „Techira”, elevi ai Liceului Teoretic „Emil Racoviță” din Techirghiol vor susține un concert de ukulele, un instrument mai puțin cunoscut vizitatorilor noștri, iar pe tot parcursul evenimentului atmosfera va fi animată de prezentarea de uniforme și echipament din diverse epoci istorice.

Filiala Iași vă va întâmpina cu expoziția ce prezintă istoria fenomenului militar modern din Moldova ultimilor 200 de ani și o promenadă la lumina reflectoarelor prin istoria artileriei române din ultimul secol.

 

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, este una din cele mai vechi și prestigioase instituții de acest fel din țară, înființată în anul 1923, și are cinci filiale în țară (Constanța, Bacău, Oradea, Iași, Cluj) unde sunt expuse piese de patrimoniu din colecțiile de armament, uniforme, decorații, documente, fotografii etc., legate de istoria și specificul zonelor geografice unde acestea se află. O mare parte din piesele acestor expoziții pot fi apreciate cu această ocazie!

 

În ziua de duminică, 19 mai, muzeul va fi închis.

 

Vă așteptăm, dragii noștri nocturnauți!