Rochiță de botez – Familia Regală a României

 

„Exponatul lunii iunie” este reprezentat de o rochiță de botez, care a aparținut unuia dintre copiii Familiei Regale a României.

O rochiță albă, lungă (111cm), din borangic, cu mâneci scurte și guler drept. Pe partea lateral exterioară a mânecilor are aplicații din dantelă și rozete de broderie spartă care reprezintă elemente florale stilizate și o bentiță brodată  cu model tip spic de care este cusută o bandă subțire din dantelă de broderie pe tull.

Rochia este formată dintr-o platcă și fustă, unite printr-o bentiță la fel ca cea de la mâneci. Platca are aplicată o dantelă îngustă, cu același model ca la cea de la mâneci. Sub dantelă, pe platcă sunt 18 pliuri tighelite.

De sub platcă, rochia se încrețește ușor. Fusta rochiei este realizată în față din trei bucăți. Partea din mijloc  este o  platcă asimetrică, trapezoidală, cu partea îngustă sus și  alternează  trei modele de ornamente, respectiv cinci porțiuni de 18 pliuri tighelite, șase zone de broderie realizată pe tull de mătase, cu elemente vegetale și șase zone de broderie cu rozete, la fel ca cea din partea superioară. Legătura dintre platca de dantelă și celelalte două bucăți  de fustă, simple, se face prin două volane de broderie cu rozete,  tip bandă, prinse vertical.

Prezența elementelor de factură vegetală și solară – spicul și rozetele (în număr atât de mare (134) și extrem de bine puse în valoare, ne duc cu gândul la simbolistica de protecție și belșug, urări pe care atât părinții cât și nașii le adresează celor mici.

Rochița se leagă la spate cu două panglicuțe din același material și trei năsturași. Spatele este și el realizat din trei bucăți de material, simplu. Pe poale, se observă un set de șapte pliuri tighelite, la fel ca cele de pe față.