Uniformă de soldat din Regimentul 8 roșiori, 1916-1918

Regimentul 8 Roșiori, cu garnizoana la Botoșani, făcea parte din Brigada 6 Roșiori, din cadrul Diviziei 2 Cavalerie Moldova. Sub această încadrare, unitatea a participat la numeroase confruntări în timpul Primului Război Mondial.
norabahis giriş
În timpul campaniei din 1916, ca urmare a luptelor, a retragerii dezastruoase din intervalul decembrie 1916 – ianuarie 1917, a bolilor, condiţiilor meteorologice extreme (ger, zăpadă mare), dar şi a furajării slabe din cauza dirijării cu prioritate a fânului pentru hrănirea animalelor trupelor ruse, cavaleria a suferit pierderi importante în rândul efectivelor de cai de călărie. În vederea refacerii, unitățile de cavalerie au fost dirijate spre nordul Moldovei. Divizia 2 cavalerie a fost cantonată pentru refacere în zona Burdujeni, azi cartier al Sucevei.

În cazul unor unități de cavalerie, așa cum a fost cazul Regimentului 8 Roșiori, neputând fi  asigurați caii de șa necesari, în cadrul procesului de reorganizare a Armatei de la începutul anului 1917, s-a decis reconstituirea sa ca unitate care lupta descălecat, fiind redenumit Regimentul 8 Roșiori pe Jos. Sub această organizare, regimentul a participat la a treia bătălie de la Oituz (26 iulie/8 august 1917 – 9/22 august 1917).

În funcţie de necesităţile operative, din unităţile descălecate ale diviziilor, practic unităţi de infanterie, s-au alcătuit temporar o serie de formaţiuni tactice. Una dintre ele, a fost Grupul Bucovina de Cavalerie „pe jos”, de valoarea unei divizii, din care a făcut parte și Regimentul 8 Roșiori pe jos, din cadrul Brigăzii 8 Roșiori, comandat de colonelul Brown Arion.

În contextul comemorării a 105 ani de la intrarea României în Primul Război Mondial și a evocării luptelor purtate în campania anului 1916, în cadrul cărora s-au produs eroicele șarje de cavalerie de la Cicraci (10/23 octombrie 1916), Robănești (10/23 noiembrie 1916) și Prunaru (15/28 noiembrie 1916), pentru a stăvili înaintarea trupelor inamice, propunem ca Exponat al lunii noiembrie o uniformă de soldat de cavalerie din vremea Marelui Război, piesă deosebit de valoroasă, având în vedere raritatea extremă a uniformelor și echipamentului purtate de ostașii obișnuiți.

Uniforma de soldat din Regimental 8 Roșiori reflectă pe deplin dificultățile materiale cu care s-a confruntat armata română în timpul Primului Război Mondial. Ea este compusă dintr-o capelă model 1912, din postav gri-bleu, ornată cu paspoal și numărul 8, de culoare mov, specifică pentru Regimentul 8 Roșiori, un veston, model 1913, confecționat din postav maroniu, având petlițe și paspoale la epoleți de culoare mov. Diferența de culoare dintre capelă și veston este determinată de lipsa colorantului necesar vopsirii stofei uniformelor în culoarea verde-cenușie regulamentară, produs imposibil de procurat în condițiile izolării României din perioada neutralității și a dificultăților de aprovizionare din timpul războiului.

Uniforma este însoțită de o serie de accesorii specifice cavaleriei din epoca respectivă, cizme, pinteni și rozete, precum și piese de armament care făceau parte din dotarea obișnuită a unui lăncier: carabina Mannlicher, md. 1893, calibrul 6,5 mm, sabia de cavalerie pentru trupă, model 1906 și lancea model 1908, care se afla doar în dotarea trupelor de lăncieri și constituia arma principală în timpul spectaculoaselor șarje de cavalerie.