EXPOZIȚIA

Drumul către Încoronarea din anul 1922

La sediul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a avut loc în data de 25 octombrie 2022, vernisajul expoziției Drumul către Încoronarea din anul 1922, care a marcat Centenarul acestui eveniment, ce a încheiat simbolic procesul de întregire a statului român după sfârșitul Primului Război Mondial și, prin care, suveranii Românei deveneau Regele și Regina tuturor românilor, data fiind aleasă, nu întâmplător, de Ziua Armatei Române, tocmai pentru a evidenția rolul important pe care această instituție l-a avut în organizarea ceremoniilor Încoronării din anii 1881 și 1922, precum și în realizarea obiectivelor aflate în atenția societății românești din acest interval de timp.

Au participat la deschiderea expoziției prieteni ai muzeului, care au vorbit despre semnificația Încoronării din anul 1922, despre contribuția armatei în ceea ce privește organizarea ceremoniilor, despre simbolurile regalității și evenimentele istorice în sine. Au susținut alocuțiuni: col. Radu Riti – directorul Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, col. (r) prof. univ dr. Ion Giurcă – istoric militar, conf. univ. dr. Florin Bichir – Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Col. (r) Valentin Tănase – Directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, dr. Ștefania Dinu – director adjunct al Muzeului Național Cotroceni, dr. Mirela Târnă – Arhivele Naționale ale Românei și dr. Cristina Constantin – curatorul expoziției.

La eveniment au mai participat atașați militari acreditați la București, reprezentanți ai unor structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale, ai presei, ai unor instituții muzeale și asociații culturale, precum și un numeros public.

Au colaborat la realizarea acestei expoziții, cu imagini din colecțiile lor, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Arhivele Naționale ale României, Arhivele Militare Române și Muzeul Național Peleș

În prim-planul expoziției se află o piesă de excepție și anume Trăsura regală de gală care i-a adus pe suverani Biserica Încoronării de la Alba Iulia pentru ceremonia din ziua de 15 octombrie 1922, dar care a fost folosită și la București, în cea de-a doua zi a Festivităților Încoronării, la 16 octombrie 1922, de Regina Maria, fiica acesteia, Regina Elisabeta a Greciei și Principesa Irina a Greciei la deplasarea de la Gara Mogoșoaia spre Arcul de Triumf și Mitropolie.

Vor mai putea fi admirate uniforma Regimentului 1 Vânători „Principele Moștenitor Ferdinand”, cu însemnele de mareșal, care a aparținut Regelui Ferdinand I și uniforma Regimentului 4 Roșiori „Regina Maria”, cu însemnele de general de brigadă de cavalerie, care a aparținut suveranei, ținută pe care aceasta a purtat-o la parada militară care a avut loc la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922.

Alături de imagini și documente de epocă referitoare la tematica expoziției, pentru prima dată sunt expuse mai multe piese din cadrul colecțiilor deDrapele șiUniforme militare românești”, care au intrat în patrimoniul muzeului încă din anul 1923 și anume drapele ale provinciilor istorice și mantii realizate pentru reprezentarea epocilor celor mai importanți domnitori din istoria românilor (Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Constantin Cantacuzino, s.a.), etalate la parada Cortegiului istoric și etnografic de la București din ziua de 16 octombrie 1922, în fața statuii lui Mihai Viteazul, a cărei organizare a fost coordonată de pictorul Costin Petrescu.

Prin intermediul unor piese de patrimoniu remarcabile, vizitatorii noștri vor putea pătrunde într-o atmosferă cu parfum de epocă și vor putea face o incursiune în timp pentru a fi martorii acestor evenimente istorice importante, până la finalul anului viitor, când Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” va marca propriul său Centenar.