Muzeul Militar Național – 100 de ani de istorie militară

07.12.2023 – 30.06.2024

 

Dragi prieteni,

Luna decembrie este un prilej de sărbătoare pentru mulți dintre noi, însă pentru Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” luna decembrie a acestui an reprezintă un moment cu totul deosebit. Acum 100 de ani, pe 18 decembrie 1923, regele Ferdinand I semna Înaltul Decret Nr. 6064 prin care lua ființă Muzeul Militar Național. Astfel că noi, astăzi, sărbătorim centenarul Muzeului printr-o serie de evenimente și expoziții.

Primul dintre acestea a avut loc joi, 7 decembrie, odată cu vernisarea expoziției „Muzeul Militar Național-100 de ani de istorie militară” la sediul Băncii Naționale a României, realizată în colaborare cu colegii noștri de la această instituție.

Expoziția urmărește prezentarea și evocarea celor mai importante evenimente și personalități ale istoriei moderne a românilor prin etalarea unor obiecte originale, unice pe plan național. Astfel, au fost expuse obiecte personale ce au aparținut lui Tudor Vladimirescu, lui Alexandru Ioan Cuza, lui Constantin Prezan, lui Alexandru Averescu, părintelui Vasile Lucaciu sau Familiei Regale a României. În mod evident, cele mai spectaculoase piese au fost cele care au aparținut Familiei Regale, fie că e vorba de uniforma regelui Carol I, de uniformele regilor Ferdinand și Maria, de rochia reginei Elisabeta sau de uniforma regelui Carol al II-lea. De asemenea, sunt remarcabile și obiectele personale care au aparținut regelui Ferdinand și reginei Maria.

Totodată, pentru a onora împlinirea a 100 de ani de existență a Muzeului Militar Național, a fost lansată în circuitul numismatic o monedă comemorativă din argint cu tema „100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I”, eveniment anunțat inclusiv în Monitorul Oficial al României.

Cu această ocazie, ne-au onorat cu prezența reprezentanții celor mai importante instituții ale statului, care au adresat și câteva cuvinte. Astfel, festivitatea a fost deschisă de către domnul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, acesta prezentând și moneda lansată cu ocazia Centenarului Muzeului Militar Național. Mesajul președintelui României a fost prezentat de către domnul Ion Oprișor, consilier prezidențial. Din partea Senatului a fost prezent președintele acestuia, domnul Nicolae Ciucă, iar din partea Ministerului Culturii a participat doamna ministru Raluca Turcan. De asemenea, ne-au onorat cu prezența Majestatea Sa Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române și Alteța Sa Regală Principele Radu, care a susținut și o alocuțiune. Mesajul prim-ministrului României a fost transmis de către domnul Marian Ghigiu, șeful cancelariei. Totodată, au transmis un mesaj cu ocazia acestui eveniment și domnul Marian Enache, președintele Curții Constituționale a României, precum și preasfințitul părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, din partea Bisericii Ortodoxe Române.

La finalul cuvântărilor, invitații au avut parte de un moment inedit, fiindu-le prezentat un exercițiu demonstrativ de mânuiri de armament efectuat de către un detașament al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Vizitarea expoziției „Muzeul Militar Național – 100 de ani de istorie militară” organizată în Holul Guvernatorilor din cadrul Băncii Naționale a României a fost ultimul moment al evenimentului.