Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” are deosebita plăcere de a vă anunța inaugurarea, în data de 12 august 2021, ora 11:00, a Muzeului Militar „Mareșal Constantin Prezan”, Filiala „Transilvania”, ce se alătură, astfel, celor 4 filiale ale instituției din Iași, Constanța, Bacău și Oradea. Sediul acesteia este Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 1-3, Cluj-Napoca, același cu cel al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Inaugurarea noii filiale marchează împlinirea, la data de 15 august, a 105 ani de la  înființarea Armatei 4 (de Nord) și intrarea în luptele din Primul Război Mondial. Divizia 4 Infanterie „Gemina” este continuatoarea acesteia și i-a preluat misiunea și tradițiile spre a le duce cu onoare și credință mai departe.

Noutatea demersului cultural constă atât din cele trei săli în care este prezentată istoria regiunii Transilvania și a evoluției militare din antichitate, ev mediu și perioada modernă până la contemporaneitate, ce însumează peste 300 de obiecte de patrimoniu și panouri cu fotografii, cât și din cele patru săli ce prezintă activitatea Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și a misiunilor acesteia în teatrele internaționale de operații. De asemenea, sunt evidențiate personalitățile mareșalului Constantin Prezan și a generalilor Gheorghe Avramescu și Nicolae Dăscălescu. Realizarea noii filiale i-a adus împreună pe specialiștii Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”,  ai Muzeului Național al Transilvaniei și ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Înființat în anul 1923, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” este una din cele mai vechi și prestigioase instituții de acest fel din țară și deține un patrimoniu de specialitate de mare valoare, între care cea mai mare colecție de armament alb și de foc, două colecții de uniforme militare, românești și străine, o colecție de fotografii și clișee din Primul și Al Doilea Război Mondial, o colecție de drapele și multe altele.

Prin bogăția obiectelor de patrimoniu expuse și prin abordarea inedită a viziunii istorice și a realizării muzeografice, avem convingerea că Muzeul Militar „Mareșal Constantin Prezan”, Filiala „Transilvania” a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, va deveni un punct de reper și va ocupa un loc bine meritat în atmosfera mediului cultural transilvănean.

Vă așteptăm și vă dorim vizită plăcută!