Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” prezintă la sediul său, în perioada 1 decembrie 2022 – 24 ianuarie 2023, expoziția GENERALUL DE DIVIZIE IACOB ZADIC – UN EROU AL MARII UNIRI, realizată pentru a marca Ziua Națională a României, precum și una dintre personalitățile militare care au avut un rol important în timpul Primului Război Mondial și al Marii Uniri de la 1918.

Expoziția aduce în atenția publicului piese deosebite din patrimoniul muzeului referitoare la cel care a fost generalul de divizie Iacob Zadic, comandantul Diviziei 8 Infanterie în timpul Unirii Bucovinei cu România. Cu acest prilej sunt etalate obiecte unice din cele mai importante colecții, care evidențiază momentele importante ale carierei militare a generalului Iacob Zadic, punctând evident contribuția sa la buna desfășurare a evenimentelor din anul de grație 1918, care au reprezentat împlinirea dorinței mai multor generații de unire a tuturor românilor într-un singur stat.

Se regăsesc în cadrul expoziției, pe lângă fotografii care urmăresc parcursul său profesional, de la elev la Școala Fiilor de Militari de la Iași și tânăr ofițer până la ofițerul a cărui experiență s-a făcut remarcată în anul 1918. De asemenea, vizitatorii mai pot admira fotografii de familie, accesorii de uniformă, brevete și decorații care i-au fost conferite de-a lungul timpului, o serie de obiecte personale, precum și foaia sa matricolă de elev (1886) sau telegrama primarului din Cernăuți, D. Marmeliuc, către generalul Iacob Zadic, prin care îi făcea cunoscut acestuia faptul că a fost desemnat cetățean de onoare al orașului.

Toate acestea și multe altele se vor regăsi în cadrul acestei expoziții pe care Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” o dedică Zilei Naționale a Românei și acestui ofițer al armatei române, a cărui carieră militară s-a aflat întotdeauna sub semnul datoriei și al onoarei.