Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-2021)
La sediul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” va putea fi vizitată începând cu ziua de sâmbătă, 5 iunie 2021, expoziția temporară Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-2021), eveniment care reliefează la acest moment aniversar, personalitatea și opera marelui istoric român.
Pe lângă fotografii care îl înfățișează pe acesta în diferite ipostaze, pasionații de istorie vor putea vedea o serie de scrisori inedite din patrimoniul muzeului nostru adresate lui Nicolae Iorga de personalități academice din epocă, jurnaliști, diplomați, editori, studenți, s.a. Scrise în limbile română, franceză, germană, italiană și greacă, ele relevă imensul efort de documentare care a stat la baza operelor sale.
Cea mai veche dintre ele i-a fost adresată lui Nicolae Iorga, de la Paris, la 16 martie 1891, de Émile Picot, fostul secretar particular al regelui Carol I al României, profesor de limba și literatura română la L’École des langues orientales – Școala de limbi orientale din Paris, membru al Academiei Române din 1879 și viceconsul al Franței la Sibiu și Timișoara, iar cea mai recentă din punct de vedere cronologic este cea care i-a fost trimisă de la Iași, la 2 august 1917, de A. Manarenko, semnată în calitate de vicepreședinte al Comisiei Tehnice a Cartierului General pe frontul românesc, ambele fiind în limba franceză. Cele mai multe dintre ele i-au fost adresate în perioada 1894-1905 lui Nicolae Iorga de către Charles Kohler, secretarul comitetului de redacție al prestigioasei publicații Revue de l’Orient Latin, care apărea la Paris și autorul lucrării Catalogue des Manuscrits de la Bibliothèque Sainte-Geneviève, instituție pe care o păstorea, ele fiind în limba franceză.
Între semnatarii acestor scrisori mai amintim pe: Gustav Weigand – filologul german care a înființat Institutul pentru Studiul Limbii Române de la Univesitatea din Leipzig, autorul primului atlas lingvistic român, Ch. V. Langlois – istoricul francez specializat în Istoria Evului Mediu, profesor la Sorbona și la L’École practique des hautes études, Robert Ulysse – arhivist paleograf la Biblioteca Națională a Franței și inspector general al bibliotecilor și arhivelor din Franța, specialiștii în Istoria Bizanțului Al. Vasiliev – președintele Asociației Internaționale a Studiilor Bizantine și Sofronios Pétridès, Alfred Morel – arhivist și paleograf francez de la departamentul de Manuscrise al Bibliotecii Naționale a Franței, Riccardo Predelli – istoric și arhivist italian, director al revistei Nuovo Archivio Veneto, Dino Muratore, dr. în litere, profesor la Torino, membru al L’Académie des Sciences et Belles-Lettres et Arts din Savoia, s.a.
Alături de cele mai importante opere ale sale aflate în patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, apărute în anii de început ai prestigioasei sale cariere, prime ediții, dar și ediții mai târzii, vor fi prezentate distinct în cadrul expoziției, lucrări referitoare la componenta didactică a vieții marelui istoric în instituții militare din țara noastră, cea de profesor în mediul civil, atât în țară, cât și în străinătate fiind relativ cunoscută. Între cursurile publicate pe care Nicolae Iorga le-a ținut tinerilor ofițeri și care se vor regăsi în cadrul expoziției amintim: Chestiunea Mării Mediterane. Lecții ținute la Școala de Războiu, Vălenii-de-Munte, 1914; Chestia Oceanelor. Lecții făcute la Școala de Războiu, București, 1919; Chestiunea Rinului. (Istorie a Europei apusene în legătură cu această chestie). Lecții ținute la Școala de Răsboiu, Vălenii-de-Munte, Neamul Românesc, 1912; s.a.
Îi așteptăm pe toți cei interesați de viața și activitatea lui Nicolae Iorga, cunoscători, profesori, studenți, pasionații acestui domeniu minunat, care este istoria și publicul larg pentru a fi alături de acest demers cultural inițiat de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” care aduce în atenție una dintre cele mai importante personalități ale culturii române.
Dr. Cristina Constantin