În data de 15.05.2021, în Pavilionul de istorie militară generală al Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, a avut loc vernisajul expoziției „Dumitru Prunariu – primul român în cosmos”.
La acest eveniment, oaspetele de seamă a fost domnul general-locotenent (r.) doctor inginer Dumitru-Dorin Prunariu, alături de soția sa, doamna Crina Rodica Prunariu și membri ai familiei.
Vernisajul a debutat cu primirea înalților oaspeți de către directorul instituției, domnul locotenent-colonel Radu Riti, care i-a invitat apoi pe aceștia în holul central al pavilionului.
După începerea vernisajului, primul cuvânt a fost al directorului Muzeului Militar Național care a ținut să precizeze importanța evenimentului, mai ales prin prisma faptului că instituția noastră este deținătorul majorității obiectelor care au ajuns în spațiul cosmic și care au fost folosite în misiunea la care a fost participant domnul Dumitru Prunariu. Totodată, a fost scos în evidență faptul că, de-a lungul celor 40 de ani trecuți de la zborul în spațiu, muzeul a fost gazda mai multor evenimente legate de acest punct al istoriei recente românești.
Domnul Dumitru Prunariu și-a început alocuțiunea prin a aminti de colaborarea pe care a avut-o de-a lungul timpului cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, colaborare ce a fost inițiată chiar de la întoarcerea domniei sale din misiune și care a fost descrisă ca fiind una „fructuoasă” și „de succes”, muzeul fiind alături de toate evenimentele legate de zborul cosmic. În continuare, domnia sa vorbit atât despre zborul său și însemnătatea acestuia, cât și despre ceea ce înseamnă cercetările spațiului extraterestru în prezent.
După încheierea discursului, primul cosmonaut român a primit, prin persoana domnului locotenent-colonel Radu Riti, placheta de onoare și fanionul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, însemne de onoare ale instituției noastre.
La vernisajul expoziției s-au aflat și reprezentante ale Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere care au conferit domnului general-locotenent (r) Dumitru Prunariu o plachetă omagială cât și titlul de membru de onoare al acestei asociații.
Pentru a marca momentul jubiliar, Monetăria Statului a emis o medalie comemorativă, medalie ce a fost oferită instituției noastre de către domnul Dumitru Prunariu, pentru a intra în seria obiectelor comemorative ce se află în colecțiile muzeului.
Pentru a respecta tradiția stabilită prin expozițiile anterioare, afișul oficial al expoziției a fost semnat de către cosmonaut, astfel încât acesta își va lua locul alături de celelalte însemne ce marchează asemenea evenimente.
După încheierea alocuțiunilor ținute în holul central, înalții oaspeți s-au deplasat în Sala Ferdinand I a pavilionului unde comisarul expoziției, domnul muzeograf Sorin Turturică, a prezentat tematica și obiectele etalate, elemente ce au fost apreciate de întreaga asistență.
La finalul vernisajului domnul Dumitru Prunariu a semnat în cartea de onoare a muzeului, pentru a lăsa încă o mărturie temporală a efortului care a dus la rezultatul misiunii sale.
Ca ultim punct al prezenței înalților oaspeți în Muzeul Militar Național, a fost făcută o fotografie pe treptele pavilionului, împreună cu echipa organizatorică a expoziției ce va putea fi vizitată până la finele anului.