Dragi prieteni,

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” a constituit, în ultima sută de ani de existență, unul dintre păstrătorii de marcă ai obiectelor ce au aparținut atât militarilor anonimi, cât și ai marilor figuri istorice ale națiunii. Printre aceste figuri istorice, un loc de marcă a fost deținut de membrii Familiei Regale a României, muzeul nostru având unele dintre cele mai bogate colecții de obiecte cu apartenență regală.

Nu mai puțin important este faptul că Muzeul Militar Național a fost înființat prin Decretul Regal nr. 6064 din 18 decembrie 1923, semnat de către Regele Ferdinand I, al cărui nume constituie astăzi denumirea onorifică a instituției. Documentele din fondurile noastre chiar arată aplecarea pe care a arătat-o Suveranul Marii Uniri prin nenumărate vizite efectuate sau prin înmânarea primelor drapele militare cu stema României Mari pe treptele vechiului Palat al Artelor, primul sediu al Muzeului Militar Național, cu predarea din propria sa mână a vechilor însemne către muzeu spre a fi expuse ca pildă de vitejie, element ce se păstrează și astăzi în tradiția drapelelor militare, ce se varsă în patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” odată cu ieșirea acestora din uz.

Această legătură a fost reconsolidată, în perioada recentă, prin vizitele efectuate de către Majestatea Sa Regele Mihai I, continuate de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, alături de Alteța Sa Regală Radu, Principele Consort, cu ocazia vernisării proiectelor noastre expoziționale care au dorit să promoveze istoria Neamului Românesc.

În chip de mulțumire pentru toate aceste eforturi depuse de către specialiștii noștri și pentru sărbătorirea unui secol de la fondare, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” i-a fost conferită distincția regală „Crucea Casei Regale a României”, decorație înmânată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, în cadrul unui ceremonial dedicat susținut la Castelul Peleș, în data de 12 martie 2024.

Crucea Casei Regale a României face parte din ordinele și medaliile regale conferite de Casa Regală a României, fiind instituită la 10 mai 2008, prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai I, Suveranul Casei Regale a României. Regulamentul său a fost modificat la 30 decembrie 2017, prin decret al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.

Crucea Casei Regale a României are forma unei cruci repetate lucrate în argint acoperite cu email albastru, cu lungimea și lățimea de 40 mm. În centrul crucii se află o pastilă rotundă din argint cu cifra Majestății Sale Custodele Coroanei pe avers, iar pe revers se află stema regală. Însemnul este surmontat de o coroană regală lucrată tot în argint având lungimea și lățimea de 20 mm. Panglica este din moar argintiu cu două dungi albastre în laterale.

Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” dorește să mulțumească pe această cale pentru decorația acordată, alăturând-o în galeria obiectelor de preț din colecția celor care au marcat prima noastră sută de ani de activitate în serviciul istoriei militare românești!