CAROL I AL ROMÂNIEI

20 aprilie 1839 – 10 octombrie 1914

– 185 DE ANI DE LA NAȘTERE –

 

În cadrul proiectului Exponatul lunii derulat de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand Iˮ, pentru luna aprilie, cu prilejul marcării împlinirii a 185 de ani de la nașterea lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, domnitor al României între anii 1866 – 1881 și rege în perioada 1881 – 1914, am ales să prezentăm publicului un portret al acestuia, creație a faimosului pictor și fotograf din epocă, Carol Popp de Szathmari. Lucrarea este o acuarelă  pe hârtie, având în colțul din dreapta, jos, semnătura autorului, localizarea și anul realizării acesteia: „Szathmari, București, 1869”.

 

Domnitorul Carol I este reprezentat în picioare, văzut din față, purtând uniforma de general, modelul introdus prin I.D. nr. 1188 din 22 iulie 1868. Tunica are manșetele în colț, de culoare roșie, brodate cu trei rânduri de frunze de stejar, corespunzătoare gradului, iar pantalonii sunt de culoare civit. Carol I este reprezentat cu capul descoperit, având barbă și mustăți, în conformitate cu regulamentele militare și moda din epocă.

Mâna dreaptă o are sprijinită pe o masă, iar pe cea stângă o ține pe garda sabiei, care nu este cea regulamentară în armata română, model occidental, ci sabia orientală, de învestitură, dăruită de sultan. Masa este acoperită cu o față de masă din catifea roșie, ornată cu franjuri și ciucuri masivi, din fir auriu, pe aceasta se mai află un vas mare de culoare verde, cu detalii aurii, două cărți și un bicorn. Pe fundal, se disting câteva siluete arhitecturale, între care și turlele unei biserici.

Carol I are pe piept panglica „Ordinului princiar al Casei de Hohenzollern”, înființat în anul 1841 de tatăl său, Karl Anton de Hohenzollern şi de prințul Friederich Wilhelm al IV-lea Constantin zu Hohenzollern-Heiligen, în grad de mare ofițer, precum şi însemnul Ordinului „Vulturul Roşu”, în grad de mare cruce, ambele ordine obținute în calitatea sa de membru al familiei Hohenzolern. De asemenea, se mai poate distinge și placa Ordinului portughez „Turnul şi Spada”, conferit de cumnatul său, regele Portugaliei Pedro al V-lea (1853-1861), căsătorit cu sora mai mare a lui Carol, Stephanie de Hohenzollern (1837 – 1859).

Achiziționată de Muzeul Militar Național, conform documentelor de arhivă, în anul 1927, cu suma de 13.000 lei, de la A. Papazian, lucrarea a avut la bază o fotografie realizată tot de Carol Popp de Szathmari. Considerat de specialiști primul fotoreporter de război din lume, participant la războiul din Crimeea și deținător numeroase medalii și diplome la expozițiile internaționale din epocă, Carol Popp de Szathmari a fost și cel dintâi care a primit titlul de „pictor și fotograf al Curții domnitorului”, la 16 octombrie 1863, încă de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De asemenea, în timpul Războiului de Independență din 1877-1878, chiar dacă avea vârsta de 65 de ani, Carol Popp de Szathmari a activat în cadrul Serviciului Sanitar Militar condus de doctorul Carol Davilla. El a surprins scene și personaje memorabile, care au apărut în publicațiile vremii atât din țară (Resbelul), cât și din străinătate (LIllustration, The Illustrated London News, Illustrirte Zeitung).

Această piesă constituie un reper important în ceea ce privește iconografia lui Carol I, în special în perioada de început a domniei sale, iar împlinirea a 185 de ani de la nașterea sa constituie un bun prilej de a o aduce în atenția publicului.

 

Dr. Cristina Constantin