Succesul repurtat de prima ediție a manifestării „Zilele Muzeului Militar Național” a determinat conducerea muzeului să organizeze un al doilea eveniment, în toamna aceluiaș an, în corelare cu Ziua Armatei Române, 25 octombrie. Pentru a se profita de vremea încă bună, s-a hotărât ca manifestarea să se țină în weekend-ul 15-16 octombrie 2000, având același mod și durată de desfășurare ca și ediția anterioară. Totuși, amploarea manifestării a fost mai redusă, ea bazându-se și pe participarea unor structuri ale armatei, în principal Regimentul 30 Gardă, care au asigurat personal și mijloace pentru buna desfășurare a acțiunii.
În curtea muzeului au fost organizate mai multe standuri de prezentare, între care s-au numărat atelierele de prezentare al armamentului istoric, alb și de foc, precum și cel al epocii daco-romane, la care s-au efectuat demonstrații de tragere cu replica unei baliste romane, deservită de militari echipați cu costume de recuzită. Aspectul acestor “ostași antici” de conveniență i-ar face să zâmbească indulgent pe membrii actualelor grupuri de reconstituire istorică care redau cu multă acuratețe, pe baza unei vaste documentări, aspecte diverse ale vieții cotidiene din antichitatea daco-romană. Să nu uităm că în anul 2000 astfel de tentative de reconstituire istorică erau doar la început și ele se făceau cu figuranți, aleși dintre militarii în termen, pe criterii de potrivire cu costumația de recuzită.
Tot cu ocazia evenimentului din octombrie 2000, au fost prezentate publicului demonstrații de echitație, realizate de o echipă hipică a clubului „Steaua” și un exercițiu tactic efectuat de o echipă antitero, folsind mijloacele specifice din dotare. În cadrul manifestării, atât la deschidere cât și pe parcursul desfășurării evenimentului, au fost prezentate concerte de muzică militară interpretată de fanfara reprezentativă a armatei. A existat, desigur, și momentul devenit tradițional, al distribuirii „rației ostășești” de la „popota” amenajată în curtea muzeului. Și la această ediție a manifestării, a participat un numeros public iubitor de istorie, din rândurile cărora s-au evidențiat colecționarii de obiecte „Militaria”, echipați în uniforme de epocă, care au dat culoare evenimentului.
Desfășurarea celei de-a II-a ediții a „Zilelor Muzeului Militar Național”, într-o perioadă de schimbare, când muzeul se confrunta cu unele greutăți de ordin logistic și managerial, a evidențiat dificultatea organizării a două evenimente de asemnea anvergură pe parcursul unui singur an. Ca urmare, în anii următori manifestarea „Zilele Muzeului Militar Național” nu a mai constituit un obiectiv prioritar, eforturile personalului fiind orientate spre activitățile curente: reorganizarea expoziției permanente, expoziții temporare, activitățile de inventariere, de restaurare-conservare și de cercetare muzeografică etc.
Vă prezentăm câteva aspecte de la „Zilellor Muzeului Militar Național”, ediția a II-a, desfășurate în zilele de 14-15 octombrie 2000.