Ediția a IV-a a „Zilelor Muzeului Militar Național”, desfășurată în weekend-ul 15-16 mai 2004, în intervalul orar 10:00-14:00, a decurs în mod asemănător cu ediția precedentă, fiind organizate ateliere muzeale care prezentau diferite aspecte ale evoluției oștirii de-a lungul timpului, din antichitate, până în prezent. Au fost amenajate, în premieră, următoarele standuri: atelier dedicat Războiului de Independență, la care au fost expuse arme, uniforme și echipament din  perioada 1877-1878 și unde un grup de militari echipați în replici de uniforme de epocă făceau demonstrații de instrucție de front, atelierul „Cultul Eroilor” unde era prezentată publicului, cu ajutorul materialelor documentare, activitatea de omagiere a ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă. Alte momente inedite au mai fost: întâlnirea cu generalul-aviator Dumitru Prunaru, lângă capsula „Sojuz-40”, cu care aceasta a efectuat un zbor spațial în 1981, posibilitatea de a vizita, în interior, elicopterul IAR 330 „Puma” și de a primi explicații tehnice din partea unui specialist al muzeului, demonstrația de instrucție de front în conformitate cu noul regulament intrat în vigoare, efectuat de un detașament al Regimentului 30 Gardă, organizarea unui târg al colecționarilor de obiecte “Militaria”. Pe lângă acestea, au fost din nou organizate standurile care avuseseră un mares succes la public în anul precedent: atelierul de arheologie și istorie militară clasică, în care erau expuse replici ale unor piese de echipament militar daco-roman și se putea asista la demonstrații de tragere cu replica unei baliste romane, atelier dedicat misiunilor internaționale  ale armatei române, cu caracter  umanitar și de menținere a păcii, atelier de blindate,  vizitarea ghidată a pavilionului de aviație și vizionarea de filme cu specific aeronautic, poligonul de tragere du arme cu aer comprimat, concursul cea mai oiginală ținută de epocă, popota de campanie, concert “live” de muzică de fanfară etc.

Un moment important, petrecut la „Zilele Muzeului Militar Național” din 2004, a fost participarea, pentru prima dată la un eveniment istoric în România, a  unor persoane echipate în uniforme din epoca Războiului de Independență, confecționate special pentru această manifestare. Câteva săptămâni mai târziu, acești entuziaști au pus bazele primului grup de reconstituire istorică din România, Asociația “6 Dorobanți”. Acesta a constituit nucleul numeroaselor grupuri de reenactment, pe epocă modernă și contemporană, ce vor apărea în anii următori, care au avut ca principal loc de manifestare “Zilele Muzeului Militar Național”.

Ediția a IV-a a „Zilelor Muzeului Militar Național”, din 15-16 mai 2004, a fost deosebit de apreciată de publicul vizitator, confirmând justețea inițiativei muzeului de a diversifica mijloacele de promovare a istoriei și tradițiilor militare românești. Prezentăm aspecte de la evenimentul derulat la Muzeul Militar Național, în 15-16 mai 2004.