„Zilele Muzeului Militar Național”, ediția a V-a, care a avut loc în perioada 7 – 8 mai 2005, în intervalul 10:00- 14:00, a fost prima manifestare de acest fel care s-a desfășurat sub o anumită temă. Dat fiind că în anul respectiv se comemorau 60 ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a hotărât ca titlul evenimentului să fie: „IN MEMORIAM. 9 mai 1945 – 9 mai 2005”. Tot ca o premieră, manifestarea a fost precedată de o expoziție temporară având același subiect, vernisată cu o zi înainte. Expoziţia a prezentat ordine şi medalii, drapele, arme, uniforme aparţinând armatei române, precum şi altor armate care au participat la ultima conflagraţie mondială. Vizitarea expoziției temporare precum și a expoziției permanente a muzeului s-a făcut în mod gratuit, muzeografii și specialiștii muzeului oferind explicații suplimentare celor interesați.

Ca și în anii precedenți, acţiunea s-a adresat publicului larg, în special tinerilor interesați de istoria militară, care au avut astfel posibilitatea să cunoască modul de echipare şi dotare a ostaşilor din diferite armate, precum şi aspecte ale vieţii cotidiene, marşuri şi cântece la modă în acele vremuri, fredonate de combatanţii de pe diferite fronturi de luptă. În această idee, muzeul a realizat și difuzat un potpuriu de marșuri militare și cântece, care a fost difuzat pe toată durata desfășurării acțiunii, reprezentând toate armatele care au luat parte la marea conflagrație.

La acțiune au participat, pentru prima data, membri ai nou constituitei Asociații „6 Dorobanți”, echipați, conform temei stabilite, în uniforme ale armatei române din Al Doilea Război Mondial. Lor li s-au alăturat și alți voluntari echipați în uniforme românești sau ale altor armate (germană, britanică, sovietică). Chiar dacă în această perioadă de început a reenactmentului românesc, uniformele acestora nu erau foarte corecte, ele au contribuit totuși la crearea atmosferei de epocă în timpul manifestării. Dat fiind că numărul celor care practicau reconstituirea istorică, era încă redus, pentru  realizarea unor demonstrații privind instrucția de front a armatei române din perioada 1941-1945 și de tragere cu armament de epocă, s-a apelat la o grupă de militari din Regimentul 30 Gardă, echipați în cópii de uniforme românești din timpuul războiului.

Și la această ediție au existat unele standuri și ateliere întâlnite și la evenimentele precedente, care au întrunit adeziunea publicului, însă activitatea lor era legată de tema manifestării, Al Doilea Război Mondial: stand „Cultul Eroilor” și întâlniri cu veterani de război, vizionarea de filme prezentând aspecte ale aviaţiei din perioada 1939-1945, în sala de proiecții din Pavilionul de aviaţie şi participarea la un concurs tematic cu subiecte din istoria aviaţiei române, poligon de tragere cu arme cu aer comprimat, cu respectarea regulilor militare de desfăşurare a unei astfel de activităţi (cu cască, în poziţia culcat, în prezenţa unui instructor militar), concursul cea mai oiginală ținută de epocă, vizitarea unui tanc  tip T-34, una din cele mai performante maşini de luptă din timpul războiului (copiii, instalaţi la postul de conducere al tancului având posibilitatea să cunoască modul în care era manevrat un astfel de vehicul blindat pe senile), distribuirea de „raţii de hrană ostăşească” preparate la bucătăria de campanie, miniconcerte de muzică militară cu piese vechi de fanfară, interpretate „live” de elevii Şcolii militare de muzică, concurs: „Cea mai corectă uniformă de epocă”, purtată de un visitator, stand de carte cu tematică politico-militară al Editurii Militare, târg al colecţionarilor de „Militaria”, expoziţie de machete reprezentând tehnică militară utilizată în Al Doilea Război Modial etc.

Și ediția a V-a a „Zilelor Muzeului Militar Național”, organizată în weekend-ul 7-8 mai 2005, s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului vizitator, prefigurând  formatul definitiv al manifestărilor care vor avea loc în anii următori. Prezentăm un număr de imagini de la evenimentul din 2005.