Ediția a VII-a a „Zilelor Muzeului Militar Naţional” s-a desfășurat sub egida aniversării a 130 ani de la obținerea independenței României. Ca de obicei, manifestarea propriu-zisă a fost precedată de inaugurarea unei expoziții temporare, intitulată, „1877 – 2007. Războiul de independenţă – mărturii muzeografice”, urmată de simpozionul „1877 – 2007. 130 de ani de la independenţa României”. Evenimentele au avut loc cu câteva zile mai devreme, în data de 9 mai 2007, în prezența principesei Margareta și a unor personalități ale vieții culturale din București. În cadrul expoziției, al cărei vernisaj a fost precedat de o ceremonie istorico-militară la care a participat un detașament al Asociației „6 Dorobanți”, au fost expuse piese de echipament, uniforme, decoraţii, fotografii, lucrări de Nicolae Grigorescu, Carol Szathmari, Sava Henţia, precum şi obiecte care au aparţinut unor ofiţeri şi soldaţi care s-au evidenţiat pe câmpul de luptă.

Evenimentul propriu-zis, „Zilele Muzeului Militar Naţional”, s-a desfășurat în zilele de 19 și 20 mai 2007, având ca temă „Războiul de Independenţă – 130 de ani”. Deschiderea oficială a avut loc, sâmbătă 19 mai, printr-o ceremonie organizată în fața muzeului, în prezența grupurilor de reconstituire istorică: Asociația “6 Dorobanți” și Societatea Națională „Traditsia”, din Bulgaria, echipate în uniforme românești și bulgare de pe vrema războiului din 1877-1878. Cu acest prilej a fost inaugurat, pe un nou amplasament situat în parcul de artilerie al muzeului, monumentul dedicat generalului Ioan Emanoil Florescu realizat din inițiativa ofiţerilor armatei române în anul 1895, restaurat de specialiştii muzeului.

În continuare, publicul vizitator a avut ocazia să participe la activităţile care s-au desfășurat în curtea interioară a Muzeului Militar Naţional. Au putut fi vizitate standurile care prezentau armamentul şi echipamentul armatei române din vremea Războiului de Independenţă, precum și reconstituirea unui punct de prim-ajutor de pe frontul de la Plevna. Pasionaţii de trenuri vechi au putut fi, pentru câteva momente, mecanicii unei locomotive cu abur folosită pentru transporturi militare, vehicul expus în Pavilionul de trăsuri și transporturi militare.  Ca şi în alţi ani, cei interesaţi au putut trage la ţintă cu arme cu aer comprimat şi au gustat  mâncarea tradiţională ostăşească, fasole cu cârnaţi, pregătită la bucătăria de campanie.

Grupurile de reconstituire ale regimentelor 6 dorobanţi şi 4 artilerie, din cadrul Asociaţiei „6 Dorobanţi”, precum şi voluntarii bulgari din Societatea „Traditsia”, au efectuat demonstraţii de instrucţie de front şi de tragere cu armament de epocă, conform vechilor regulamente militare. Ca urmare a faptului că  numărul reenactorilor (dorobanți și artileriști), echipați și instruiți corespunzător, crescuse semnificativ de la ultima manifestare, putând fi astfel organizată o subunitate care să acționeze la nivel de grupă de infanterie, nu a mai fost necesară apelarea la figurația istorică obișnuită (militari îmbrăcați în uniforme împrumutate de la muzeu). În acest fel, manifestarea “Zilele Muzeului Militar Național” începea să-și arate eficiența, atrăgând către muzeu pasionații de istorie militară, atât ca „actori” cât și ca public.  La ediția din 2007 a crescut și numărul „micilor dorobanţi” – copii de 6 -12 ani, îmbrăcaţi  în uniforme militare de epocă – ostașii în miniatură trezind admirația publicului.  Pentru întregirea atmosferei de altă dată,  ostaşilor de la 1877 li s-au alăturat doamne şi domnişoare, purtând costume populare sau civile „fin de siècle”. Pentru micuţii vizitatori ai muzeului a fost organizat un atelier în care erau învăţați „bunele maniere” ale societăţii din acele vremuri, cum să danseze în paşi de vals sau cum să poarte jobenul sau evantaiul.

Pe toată durata manifestării au putut fi audiate miniconcerte de muzică de fanfară și promenadă, precum și valsuri sau polci, la modă în acele timpuri, interpretate „live” sau înregistrate. Colecționarii și amatorii de obiecte vechi, cu parfum de epocă, au putut vizita târgul colecţionarilor „Militaria”, organizat ca de obicei, în curtea muzeului.

Încheiem prezentarea noastră cu imagini de la evenimentul dedicat Zilei Independenței României, din 9 mai 2007,  precum și de la ediția a VII-a a „Zilelor Muzeului Militar Național”, din 19 și 20 mai 2007.