Ediţia a X-a a „Zilelor Muzeului Militar Naţional”, a fost una aniversară, fiind organizată în zilele de 8 și 9 mai 2010. Tema aleasă pentru acestă manifestare a fost „Viaţa cotidiană în armată” şi s-a propus să fie reflectate aspecte mai puţin „războinice” ale vieţii militare, legate de traiul de zi cu zi a ostaşului în cazarmă, în tabăra de instrucţie, în învoire sau permisie. Expoziția temporară care a fost deschisă, ca în fiecare an, cu ocazia „Zilelor Muzeului Militar Naţional”, a purtat titlul “Arme ale colecționarilor din România” și a fost organizată cu participarea asociațiilor de colecționari de arme, reunind 54 arme militare, albe și de foc, expuse în ordine cronologică. Ea a fost vernisată în data de 6 mai 2010, putând fi accesibilă publicului participant la „Zilele Muzeului Militar Naţional”.

Deschiderea oficială a „Zilelor Muzeului Militar Naţional”, ediţia a X-a, la care au fost invitați să participe circa 70 de membri ai unor asociaţii de reconstituire istorică, din România şi din străinătate, a avut loc sâmbătă, 8 mai 2010, la ora 10.00, printr-o scurtă ceremonie militară, desfăşurată în faţa muzeului, prilej cu care s-au tras salve de salut cu arme şi cu un tun de epocă. În continuare, publicul vizitator a putut participa la activităţile organizate în curtea interioară a Muzeului Militar Naţional, în cele două zile ale evenimentului, pe baza „biletului de voie”, de model militar, distribuit gratuit tuturor vizitatorilor.

Asociaţia „6 Dorobanţi” a amenajat în curtea muzeului, pentru prima dată cu resurse proprii, un campament al Legiunii a 3-a de grăniceri, de pe la 1870, la care s-a prezentat modul de preparare a mâncării la cazan, pentru trupă, corvezile pe care le executau soldaţii, dar şi modul în care se făcea instrucţia ostaşilor. Prepararea tocanei ostășești a fost realizată la modul concret, sub privirile publicului, de membri ai Asociației „6 Dorobanți” care au participat efectiv la toate fazele pregătirii ingredientelor culinare, așa cum se petrecea și în realitate. Servirea mesei pentru trupă dar și pentru public, s-a efectuat după un protocol anume, în prezența comandantului „de căpetenie” care a gustat mai întâi mâncarea, pentru a se asigura de calitatea acesteia. Pentru întregirea atmosferei de epocă, ofiţerilor şi soldaţilor de la 1870 li s-au alăturat doamne şi domnişoare purtând costume civile şi populare din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În apropierea bivuacului a fost amenajat un corp de gardă („Comenduirea Pieţii”), cu gheretă de pază la care se schimba periodic  garda. Jandarmii călări, din cadrul  Asociaţiei „6 Dorobanţi”, vizau „biletele de voie” ale vizitatorilor şi „patrulau” prin curtea muzeului asigurând „ordinea şi disciplina”. Tot din inițiativa Asociaţiei „6 Dorobanţi”, a fost amenajat un „cuib de mitralieră” antiaeriană. Aceasta consta dintr-o mitralieră „Maxim”, montată pe un afet improvizat, așa cum se obișnuia pe frontul de la Mărăşeşti, din 1917. Artileriştii din Asociaţia „6 Dorobanţi” şi “Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme”, echipaţi în uniforme din vremea Războiului cel Mare, au făcut demonstraţii de tragere cu un tun de munte.

Asociația “Tradiția Militară” a participat la manifestare cu un detașement echipat în uniforme de “Grenzeri”, model 1806, reconstituind ostașii români ardeleni, din Regimentul II Grăniceresc Valah nr. 17, din Năsăud, care au luptat cu eroism în campaniile napoleoniene. Aceștia au efectuat demonstrații de instrucție de front și de mânuiri de arme, conform regulamentelor de la începutul secolului al XIX-lea.

La evenimentul organizat de Muzeul Militar Național, membrii Asociaţiei „Datina Străbună”, din Oradea, au reconstituit ostaşi ardeleni din Regimentul I grăniceresc Nr. 16, de la Orlat, din vremea revoluţiei de la 1848-49 şi au amenajat un punct de prim-ajutor al Regimentului 3 voluntari ardeleni „Avram Iancu”, din timpul Războiului de Întregire.

Ca şi în alţi ani, membrii Societăţii „Traditsia” din Bulgaria, au fost prezenţi și de această dată în număr mare. Ei au făcut prezentări ale uniformelor şi tradiţiilor militare bulgare din vremea Războiului ruso-turc, din 1877-1878 și a războaielor balcanice, precum şi demonstraţii de tragere cu arme de epocă cu pulbere neagră.

La ediția a X-a a „Zilelor Muzeului Militar Naţional” au participat, pentru prima dată şi oaspeţi din Marea Britanie, membri ai Asociaţiei „C.20 The Twentieth Century Warfare & Living History Society”, alături de 2 reenactori individuali, organizatori de evenimente de reconstituire istorică. Ei au recreat momente din epoca Marelui Război: armata ţaristă, inclusiv „Batalionul Morţii” Nr. 1, compus din femei, singura unitate feminină combatantă din acele timpuri, din armata britanică și din armata franceză interbelică.

În ambele zile ale manifestării, la ora 12.00, avea loc un mic ceremonial militar, în prezenţa unor gărzi militare de epocă, de depunere a unei coroane de flori la fiecare din monumentele aflate în incinta muzeului: monumentul dedicat ostaşilor din Regimentul IV infanterie nr. 21 „Ilfov” căzuţi în campaniile 1877-78 şi 1913, realizat de sculptorul Oscar Han şi la monumentul dedicat generalului Ioan Emanoil Florescu, realizat prin subscripţia ofiţerilor armatei române.

Au fost organizate și activităţile devenite deja tradiţionale la manifestările de acest fel: stand al transmisiunilor militare organizat de Centrul 48 Comunicatii si Inf. Strategice, minipoligonul pentru „tragerea la semn” cu arme cu aer comprimat şi degustarea „raţiei ostăşeşti” de fasole cu cârnaţi, pregătită la bucătăria de campanie. Accesul la aceste „ateliere” era permis în baza „biletului de voie”, eliberat gratuit tuturor vizitatorilor la intrarea în muzeu.

Pe toată durata manifestării a putut fi audiată muzică militară și de promenadă, valsuri, marşuri şi cântece ostăşeşti, interpretate „live” de muzica reprezentativă a armatei, în cadrul unor miniconcerte, sau înregistrată. Pentru amatorii de obiecte vechi a fost organizat un târg al colecţionarilor de „Militaria“.

Având în vedere aspectul jubiliar al manifestării, dat fiind că se aniversau 10 ani de la prima ediție a „Zilelor Muzeului Militar Naţional”, Asociația „6 Dorobanți” a avut inițiativa de a realiza un plic și o ștampilă  filatelică “prima zi”, care au fost emise cu prilejul manifestării oragnizate de muzeu

Prezentăm aspecte de la activitățile desfășurate cu prilejul ediţiei a X-a a „Zilelor Muzeului Militar Naţional”.