A XI-a ediţie a „Zilelor Muzeului Militar Naţional” a fost organizată în zilele de 7-8 mai 2011, având ca temă, “Ostaşul în cele două războaie mondiale”, ca urmare a faptului că în anul respectiv se comemorau 95 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial şi 70 de ani de la începerea celui de-Al Doilea Război Mondial.
La manifestarea din 2011 și-au anunţat participarea toate grupurile de reconstituire istorico-militară din România, care abordau epocile modernă şi contemporană, la care s-au adăugat, ca şi în anii precedenți, reenactorii de la Societatea Naţională “Traditsia” din Bulgaria.
Asociaţia “6 Dorobanţi” a participat la eveniment cu un detașament echipat cu uniforme și costume din epoca Marelui Război, fiind reconstituită o tabără militară, realizată cu materialele și echipamentul propriu, având toate elementele specifice: poartă de acces cu barieră şi gheretă de pază, post de gardă, “cuartier general “, infirmierie, popotă, chiar şi latrine (fictive desigur). Membrii detașamentului au efectuat patrulări prin curtea muzeului, au făcut demonstraţii de instrucţie de front şi tactică, au pregătit masa trupei etc. Intrarea în tabăra militară era străjuită de un cuib de mitralieră, în care era instalată o mitralieră “Maxim”, model 1910, din colecția personală a unui membru al asociației. Asociația „6 Dorobanți” a tipărit un ziar de război, replica faimoasei publicații „Neamul Românesc”, publicat sub egida istoricului Nicolae Iorga în timpul războiului. Exemplarele acestei publicații erau distribuite publicului de „copiii de trupă” din Asociația „6 Dorobanți”.
În prima zi a manifestării, membrii asociațiilor „6 Dorobanți”, „Datina Străbună”, precum și din Societatea Națională „Traditsia”, din Bulgaria, au participat la ceremonia de depunere a unei coroane de flori la monumentul dedicat generalului Ioan Emanoil Florescu, amplasat în parcul muzeului, în prezența doamnei Valeria Bălescu, coordonatoarea acțiunii.
Pe poligonul de instrucție și trageri, amplasat în fața Pavilionului de aviație, membrii asociațiilor „6 Dorobanți”, „Datina Străbună” și ai “Asociaţiei Naţionale a Colecţionarilor de Arme”, au făcut demonstraţii de tragere cu un tun de munte din epoca Marelui Război, precum și cu replica unui mortier de tranşee, tip “Lanz” și au reconstituit acțiuni de luptă.
O altă prezență importantă la „Zilele Muzeului Militar Naţional” din 7 – 8 mai 2011 a fost cea a Asociației „Tradiția Militară” care a participat la eveniment cu un detașament echipat în uniforme ale Regimentului de Infanterie Marină din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Membrii acestei asociații au prezentat, ca de obicei, uniformele și echipamentul din dotare, evoluția mânuirilor de armă, exerciții tactice, scrima cu arma, ceremonialul de ridicare a drapelului după regulamentul din 1939. În a doua zi a manifestării, detașamentul „Tradiției Militare” a constituit garda de onoare, împreună cu colegii bulgari din Societatea „Traditsia”, la ceremonia de depunere a unei coroane de flori la monumentul dedicat ostașilor din Regimentul IV Ilfov Nr. 21.
Membrii Societăţii „Traditsia” din Bulgaria au fost prezenţi în număr mare și la ediția din 2011 a manifestării, fiind echipați în uniforme ale armatei bulgare din vremea Primului Război Mondial.
Nou înființata asociație „Deutsches Freikorps” a avut un stand propriu de prezentare, în cadrul căruia membrii săi, echipați în uniforme ale armatei germane din Al Doilea Război Mondial, au prezentat accesorii și elemente de echipament și au făcut demonstrații de instrucție de front.
Asociațiile „Tradiția Militară” și „Deutsches Freikorps” au reconstituit în parcul de artilerie al muzeului, folosind efecte pirotehnice, o confruntare între trupele române și germane din Al Doilea Război Mondial, acțiune care va deveni tradițională la edițiile următoare ale „Zilelor Muzeului Militar Naţional”.
Au fost organizate și activităţile devenite deja tradiţionale la manifestările de acest fel: stand al transmisiunilor militare organizat de Centrul 48 Comunicatii si Informatică Strategică, minipoligonul pentru „tragerea la semn” cu arme cu aer comprimat şi degustarea „raţiei ostăşeşti” de fasole cu cârnaţi, pregătită la bucătăria de campanie. Accesul la aceste „ateliere” era permis în baza „biletului de voie”, eliberat gratuit tuturor vizitatorilor la intrarea în muzeu.
Ca și în alți ani, pe toată durata manifestării publicul a putut audia muzică militară interpretată „live” în cadrul unor miniconcerte de fanfara Diviziei 1 infanterie „Dacica” sau înregistrată, a fost organizat standul „Cultul Eroilor” la care s-au organizat concursuri pe teme de istorie militară, un stand al transmisiunilor militare organizat de Centrul 48 Comunicații și Informatică Strategică. Pentru amatorii de obiecte vechi a fost amenajat un târg al colecţionarilor de „Militaria“ și în cele două zile ale manifestării, publicul a putut să guste mâncarea ostășească deservită la popota organizată în curtea muzeului.
În premieră, la ediția din 2011, a participat și un grup de scrimeuri din cadrul Clubului de Scrimă „Balestra”, care a efectuat în fața publicului demonstrații de luptă cu spada sau floreta, scrima fiind o disciplină sportivă inspirată din vechile meșteșuguri ale artei militare.
Prezentăm aspecte de la activitățile desfășurate cu prilejul ediţiei a XI-a a „Zilelor Muzeului Militar Naţional”.