A XII-a ediţie a „Zilelor Muzeului Militar Naţional” a fost organizată în zilele de 12 – 13 mai 2012, având ca temă, „Războiul cel Mare – 95 ani”, în amintirea marilor bătălii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, purtate de armata română în vara anului 1917. Deviza manifestării, precum și a expoziției temporare organizate cu acest prilej a fost “Pe aicea, nu se trece !” faimoasa lozincă lansată de generalul Eremia Grigorescu, comandantul Diviziei 15 infanterie, în prima bătălie de la Oituz, din toamna anului 1916.
Expoziția, organizată în holul de onoare al muzeului, a fost vernisată chiar în prima zi a manifestării „Zilelor Muzeului Militar Naţional”, în data de 12 mai 2012. În expoziție erau prezentate luptele ostaşilor români pe frontul din Moldova, din vara anului 1917. Ea conținea panouri cu fotografii, obiecte originale (uniforme, arme, decoraţii, drapele, obiecte personale diverse) dispuse în vitrine şi aflate în expunere liberă în cadrul a două mini-diorame. Expoziția avea două secţiuni distincte, prima dedicată „Soldatului în luptă” iar a doua,”Soldatului în repaus”. Zona centrală era dominată de bustul regelui Ferdinand I al României. La vernisarea expoziției a fost lansat și volumul ˶Misiunea generalului Coandă la Kiev (1917-1918)̋, realizat de colonel (r) Vasile Popa, general de brigadă Ion Cerăceanu și Vasilica Manea.
Asociația „Tradiția Militară” a participat la manifestare cu un detașament echipat în uniforme de grăniceri, model 1915 și de infanterie, model 1917. Membrii asociației au prezentat cum se făceau mânuirile de armă, în conformitate cu regulamentele mai multor armate: română, austro-ungară, germană și britanică, au efectuat demonstrații privinnd modul în care se depunea jurământul militar, ceremonia schimbării gărzii, rugăciunea rostită înaintea bătăliei, scrima cu arma etc. Ca și în anul precedent, Asociația “Tradiția Militară” a inițiat o acțiune dinamică, desfășurată în parcul de artilerie al muzeului, reconstituind o luptă între trupele române și germane, cu concursul colegilor din Asociația “Deutsches Freikorps”.
Asociația “Deutsches Freikorps”, care reconstituie tradițiile armatei germane din prima jumătate a secolului al XX-lea, a participat la ediţia a XII-a a „Zilelor Muzeului Militar Naţional”, echipată în uniforme ale Regimentului 28 infanterie bavarez, care a luptat și pe frontul românesc în Primul Război Mondial. La standul acestei asociații au fost prezentate obiecte de colecție și s-au efectuat demonstrații de mânuiri de armă și de instrucție de front, în conformutate cu regulamentele armatei germane. Asociația “Deutsches Freikorps” a avut frumoasa inițiativă de a oferi, simbolic, camarzilor din celelalte asociații participante la eveniment, posibilitatea de a degusta berea germană, gest camarderesc unanim apreciat de reenactori dat fiind căldura foarte mare din zilele respective.
La această ediție, Asociația “6 Dorobanți” a abordat o temă mai puțin războinică, reconstituind un punct de prim-ajutor al armatei române din epoca Marelui Război, cu tot echipamentul specific unui astfel de aplasament: cort, mese de tratament, masă pliantă pentru operații, instrumentar medical, targă sistem „Percy”, etc. La acest stand se efectuau prezentări ale activității de îngrijire a răniților pe câmpul de luptă, erau expuse materialele de protecție individuală (căști, măști contra gazelor) iar copiii erau „tratați” de către medicii și infirmierele prezente la stand, prin aplicarea unui mic bandaj la un deget după care primeau un „bilet de rănit” după modelul celui utilizat pe front. Ca fapt inedit, unul din membrii asociației a fost echipat în uniformă de soldat german din Regimentul 252 infanterie de rezervă al armatei germane, care a luptat pe frontul românesc, în 1916 și 1917, prilej de prezentare a echipamentului german în comparație cu cel utilizat de armata română în vremea Marelui Război. Spre amuzamentul publicului a fost chiar reconstituit momentul în care un soldat român, cu baioneta la armă, escorta prin curtea muzeului un „prizonier” german, capturat în luptele de la Mărășești.
Detașamentul de artilerie, compus din membri ai Asociației „6 Dorobanți” și ai “Asociaţiei Naţionale a Colecţionarilor de Arme”, au făcut demonstraţii de tragere cu un tun de munte din epoca Primului Război, Mondial.
Ca și în anii trecuți, s-au organizat ceremonii de depune a unor coroane de flori la cele două monumente amplasate în curtea muzeului. În prima zi ceremonialul s-a desfășurat la monumentul dedicat generalului Ioan Emanoil Florescu, amplasat în parcul de artilerie, iar în ziua următoare, la monumentul dedicat ostașilor din Regimentul IV “Ilfov” Nr. 21, căzuți în Războiul de Independență și în Războiul Balcanic, realizat de sculptorul Oscar Han, el însuși militar în această unitate prestigioasă. Ambele ceremonii au avut loc în prezența conducerii muzeului și a unor invitați de marcă, cu concursul Asociației „Tradiția Militară”, care a asigurat garda de onoare și a dnei. muzeograf Valeria Bălescu, care a explicat publicului semnificația acestor momente.
La manifestarea din 2012 a existat și o prezență importantă a cercetașilor care, sub coordonarea Asociației „Cercetaşii României – Centrul Local „Dimăncescu”, au organizat un stand de prezentare, au efectuat demonstrații și jocuri cercetășești în care au antrenat un numeros public tânăr. În fiecare din cele două zile, cercetașii au organizat ceremonii de depunere a promisiunilor și de primire de noi membri în rândurile lor, în prezența asociațiilor de reconstituire istorică, grupate în careu.
În curtea muzeului au mai fost instalate următoarele standuri, devenite deja tradiţionale: al transmisiunilor militare, organizat, din inițiativa dlui. General de brigadă Ion Cerăceanu, un pasionat istoric al trupelor de transmisiuni și mare prieten al muzeului, de Centrul 48 Comunicatii si Informatică Strategice; standul “Cultul Eroilor”, organizat de colegii din cadrul Secției documentare a muzeului, sub coordonarea dnei. muzeograf Valeria Bălescu; standul Secției de restaurare–conservare, coordonat de dna. inginer Doina Cârnu, care a prezentat aspecte ale activității desfășurate de personalul acestui important compartiment muzeal.
Publicul prezent la manifestarea din 12-13 mai 2012 a mai putut audia miniconcerte de muzică militară interpretată „live” de fanfara Diviziei 1 infanterie „Dacica” sau înregistrată și a putut degusta „hrana de război” pregătită la bucătăria de campanie. Ca și în anul precedent, un grup de scrimeuri din cadrul Clubului de Scrimă „Balestra”, au efectuat demonstrații de mânuire a armelor albe, în conformitate cu regulile acestui sport nobil. Persoanele interesate de vechituri militare au putut găsi lucruri interesante în târgul colecţionarilor de obiecte „Militaria“
Prezentăm aspecte de la activitățile desfășurate cu prilejul ediţiei a XII-a a „Zilelor Muzeului Militar Naţional”.