Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” a găzduit în zilele de 10-11 mai 2014 tradiţionala manifestare „Zilele Muzeului Militar Naţional”, tema aleasă fiind „100 de ani de la Marele Război”.
Manifestarea a coincis cu vernisarea expoziţiei temporare „Centenarul Marelui Război 1914- 1918”, amenajată în holul de onoare al muzeului. Aceasta a prezentat ostașii din toate armatele care au luptat în prima conflagrație mondială, în momentele de luptă şi în repaus, cu evidențierea vieţii cotidiene pe front și în spatele acestuia, fiind expuse uniforme, armament, decoraţii, obiecte sanitare, fotografii, etc.
Ceremonia de începere a evenimentului s-a desfășurat pe platoul din fața muzeului, în prezența grupurilor de reconstituire istorică și a detașamentelor de cercetași, care au format o gardă de onoare istorică. Aceasta a dat onorul Secretarului de stat al Ministerului Apărării Naționale, domnul Codrin-Dumitru Munteanu, precum și celorlalți invitați speciali, prezenți la eveniment. Au fost prezente, în ordinea dispunerii în formație, următoarele asociații: „Tradiţia Militară”, „6 Dorobanţi”, „Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme” și „Deutsches Freikorps”, echipate în uniforme purtate de ostașii din diferite armate în vremea Primului Război Mondial. Au mai participat asociaţiile de cercetaşi „Fraţii Dimăncescu” şi “Cercetaşii Tradiţionali din România”, precum și Asociaţia „Societas Milites Getae” în costume din vremea Renașterii.
Festivitatea de deschidere a fost urmată de ceremonia depunerii unei coroane de flori la monumentul dedicat ostașilor din Regimentul IV “Ilfov” Nr. 21, realizat de sculptorul Oscar Han. A asistat conducerea muzeului și reprezentanții M.Ap.N., precum și un numeros public, iar garda de onoare a fost asigurată, ca și la edițiile precedente, de Asociația „Tradiția Militară”, specializată în astfel de momente festive.
După defilarea grupurilor istorico-militare și a detașamentelor de cercetși prin fața invitaților și a publicului, a urmat vernisarea expoziției, moment desfășurat în holul de onoare al muzeului.
În continuare, în curtea interioară a muzeului s-au desfășurat activitățile planificate în programul manifestării.
Membrii Asociaţiei „Tradiţia Militară” echipaţi în uniforme ale Regimentului 21 Infanterie, a Regimentului 1 Grăniceri şi a Batalionului de Vânători de Munte, din vremea Marelui Război, a efectuat prezentări ale uniformelor și echipamentului, demonstrații de mănuire a armelor, depunerea jurământului militar, scrima cu arma etc.
Asociaţia „6 Dorobanţi” a organizat o tabără militară din vremea Primului Război Mondial. Se știe că la începutul Primului Război Mondial, în august 1914, România și-a declarat neutralitatea. Totuși au existat etnici români, din Transilvania și din Basarabia, cetățeni ai imperiilor austro-ungar și țarist, care au intrat în război încă din primele zile ale declanșării acestuia și de aceea, pe lângă militarii români din Regimentul 6 infanterie “Mihai Viteazul”, Asociația „6 Dorobanţi” a reconstituit tipuri de militari din Regimentul 54 infanterie rus, de la Chișinău și din Regimentul 31 infanterie austro-ungar, de la Brașov, unități care aveau o componentă etnică majoritar românească. La standul Asociaţiei „6 Dorobanţi” s-au făcut prezentări ale uniformelor și echipamentului purtat de militarii români și străini, demonstrații de instrucție de front în conformitate cu regulamentele specifice fiecărei armate. Ca și la edițiile anterioare, a existat și un poligon de artilerie, la care membri ai Asociaţiei „6 Dorobanţi” și ai „Asociaţiei Naţionale a Colecţionarilor de Arme” au efectuat demonstraţii de tragere cu un tun de munte şi cu un mortier de tranşee din vremea Primului Război Mondial.
Și Asociaţia „Deutsches Freikorps”, ai cărei membri au fost echipaţi în uniforme ale Regimentului nr. 252 Infanterie prusac de rezervă, care a luptat și pe frontul românesc în anii 1916-1917, și-a organizat un stand la care au fost prezentate piese de echipament ale armatei germane și au executat demonstraţii de instrucţie de front şi tactice, conform regulamentelor militare germane din epoca respectivă.
În ambele zile ale evenimentului, asociațiile „Tradiţia Militară” și „Deutsches Freikorps” au realizat în parcul de artilerie al muzeului, reconstituirea unor acțiuni de luptă, între trupele române și germane, din vremea Primului Război Mondial, cu utilizarea unor spectaculoase efecte pirotehnice.
În a doua zi a manifestării, a avut loc ceremonia de depunere a unei coroane de flori, la monumental generalului Ioan Emanoil Florescu, din parcul de artilerie, în prezența conducerii muzeului, comandor Olimpiu Glodarenco și colonel Marcel Preda, precum și a generalului-maior (r) Ion Cerăceanu. Garda de onoare la monument a fost asigurată, ca de obicei, de membrii Asociaţiei „Tradiţia Militară”.
Componenta medievală a „Zilelor Muzeului Militar Naţional” a fost reprezentată de Asociaţia „Societas Milites Getae” ai cărei membri, echipaţi în costume medievale din secolul al XVI-lea, au efectuat reconstituiri ale unor scene de duel, demonstrații de mânuire a armamentului alb şi tir cu arcul tradiţional.
Tradiţiile cercetăşiei au fost reconstituite de asociaţiile „Fraţii Dimăncescu” şi „Cercetaşii Tradiţionali din România” (ACT-RO), care au organizat un stand de prezentare, demonstraţii şi jocuri cercetăşeşti spre încântarea tinerilor vizitatori.
La standul „Eroii Reîntregirii Naţionale”, organizat de Secția de documentare a muzeului, a fost prezentată o fotoexpoziţie care etala fotografii cu monumente ridicate în memoria eroilor români din perioada 1916-1919 şi obiecte cu caracter memorialistic. La acest stand, la care erau prezenți studenţi din Asociaţia „Dacia” de la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti şi membri ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, s-a organizat un concurs tematic cu premii.
Specialiştii Laboratorului de conservare-restaurare au expus o parte din obiectele de patrimoniu recondiţionate, într-un stand special amenajat, intitulat „Restaurarea – ştiinţă şi artă”.
La manifestarea organizată în zilele de 10-11 mai 2014, au participat cu standuri proprii şi alte muzee cu specific militar: Muzeul Național al Pompierilor, Muzeul Jandarmeriei Române, Muzeul Poliţiei de Frontieră – Giurgiu şi Muzeul Național al Poliţiei – Târgovişte, care au prezentat aspecte din activitatea lor. Ca de obicei, nou înființatul Muzeu al Transmisiunilor, de la Otopeni, a amenajat un stand care prezenta un punct de transmisiuni militare în campanie.
Publicaţia online „Redescoperă istoria” a prezentat publicului, pentru prima dată la „Zilele Muzeului Militar Naţional”, o selecţie de publicaţii şi fotografii din perioada Primului Război Mondial.
În curtea muzeului s-a mai amenajat şi un cinematograf de campanie care a prezentat filme documentare legate de tematica Centenarului Marelui Război.
Miniconcertele de muzică militară şi muzică de epocă susţinute de fanfara militară a Diviziei 1 infanterie „Dacica” au încântat auditoriul, în timp ce la târgul colecţionarilor cei interesați au putut să achiziționeze diverse antichităţi şi mici obiecte militare de epocă. Ca în fiecare an, toţi cei care au trecut pragul muzeului, au avut ocazia să guste din „hrana de război”, pregătită la bucătăria de campanie, şi anume tradiţionala fasole cu cârnaţi.
În continuare prezentăm imagini de la „Zilele Muzeului Militar Naţional”, ediția a XIV-a, din 10-11 mai 2014.