Perioada de izolare impusă în ultima vreme de epidemia de Covid-19 a afectat multe din proiectele muzeografice aflate în desfășurare sau în pregătire. Între acestea, cel mai important eveniment al anului era, ca de fiecare dată în ultimerle două decenii, „Zilele Muzeului Militar Național”, manifestare complexă care presupunea o bună pregătire, eforturi logistice importante și coordonarea tuturor structurilor și organizațiilor implicate. Dat fiind că în acest an se aniversează 20 ani de la prima ediție a „Zilelor Muzeului Militar Național” și în condițiile în care restricțiile impuse de izolarea socială au suspendat orice evenimente cu publicul, ne-am gândit să nu neglijăm cu totul această manifestare și să organizăm, chiar la data stabilită inițial, 9-10 mai 2020, o ediție online a evenimentului, prilej de remorare a activităților desfășurate de-a lungul timpului și, de ce nu, de stabilire a unor noi obiective și moduri de acțiune pentru viitor.
Trebuie precizat faptul că manifestarea organizată de Muzeul Militar Național în anul 2000, organizată în curtea interioară a muzeului care oferea un spațiu generos pentru activități în aer liber, era inedită în peisajul muzeografic bucureștean și românescm din acea perioadă. Prin acest eveniment se încerca găsirea unor noi procedee de valorificare a colecțiilor muzeale, de atragere a publicului către muzeu și către istorie în general, folosind metode interactive de prezentare, apelând la colecționari, voluntari și entuziaști care astfel puteau găsi un spațiu comun de întâlnire, discuții și activități pe teme de istorie și tradiții militare. Tot prin acestă manifestare s-au pus bazele mișcării de reconstituire istorică (reenactment) din România, activitate începută timid în 2004 dar care astăzi numără sute de participanți abordând toate epocile istorice.
Manifestarea „Zilele Muzeului Militar Național”, a demarat în primăvara anului 2000, la inițiativa unor colegi muzeografi care, inspirându-se din activitatea unor importante muzee europene, au dorit să diversifice și să aducă un plus de prospețime activității muzeografice desfășurate în muzeu. Inițial, cadrul de desfășurare al evenimentului nu a fost foarte clar. S-a stabilit ca acțiunea să aibă loc în două zile consecutive, pe parcursul unui weekend, când publicul și mai ales copii sunt liberi, alegându-se ca dată de desfășurare al doilea weekend al lunii mai, care să coincidă sau să fie cât mai apropiat de 9 și 10 mai, date cu semnificație aparte în istoria Românei.
Prima ediție a manifestării a constat în organizarea unor ateliere care prezentau publicului obiecte semnificative legate de istoria militară, armament, uniforme, echipament și hranașament, sau privind modul în care se realiza activitatea de restaurare a unor obiecte din ceramică. Au fost difuzate concerte „live” de muzică ostășească și de pomenadă. interpretate de fanfare ale M.Ap.N., s-au organizat concursuri pe teme de istorie pentru publicul interesat și a fost distribuită “hrana de război” (tradiționala fasole cu cârnați) la o bucătărie rulantă de campanie amplasată în curtea muzeului. Pentru a se integra în epocă și pentru a crea o atmosferă ostășească personalul muzeului a fost echipat în uniforme de campanie, unii dintre colegi îmbrăcând chiar ținute istorice. La apelul lansat de muzeu, mulți vizitatori au participat la eveniment purtând uniforme sau doar piese de uniformă de epocă, în măsura în care dispuneau de astfel de obiecte, aducând un plus de culoare manifestării. Acești entuziaști s-au numărat printre cei care, în următorii ani, vor pune bazele activității de reconstituire istorică, care va apărea și se va dezvolta tot în cadrul manifestărilor organizate de Muzeul Militar Național.
În cadrul celei de-a XX-a ediții, ONLINE, a „Zilelor Muzeului Militar Național”, vă prezentăm imagini de la prima manifestare, urmând ca în zilele următoare să ne reamintim și de celelalte ediții, desfășurate din anul 2000, până în prezent.